Ilmastonmuutos kielten opetuksessa
Ilmastonmuutos on vakavin ihmiskuntaa koskaan kohdannut ympäristöongelma. Se vaikuttaa ihmistoimintaan ja luonnonympäristöihin jo nyt ja vaikutukset tulevat lisääntymään tulevaisuudessa. Ihmisten toiminnan vaikutus ilmastonmuutoksen etenemisessä on ratkaiseva ja katastrofaalinen ilmastonmuutos voidaan edelleen estää jos niin halutaan. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja tietojen, taitojen ja toimintatapojen jakamista. Kielten osaaminen on tässä välttämätön edellytys. Toisaalta myös esimerkiksi medialukutaidon kehittäminen on tärkeässä roolissa aktiiviseksi kansalaiseksi kasvamisessa ja ilmastonmuutos on tässä mainio käytännön esimerkki ja harjoituskohde.
Artikkeli koostuu seuraavista osioista:
Kielten opettaja ilmastokasvattajana
Ilmastonmuutos ratkaistaan kansainvälisellä yhteistyöllä
– Valtioiden välisiä sopimuksia tehdään YK:n ilmastoneuvotteluissa
– Päästöjä on vähennettävä kaikilla yhteiskunnan aloilla
– Kansainvälinen yhteistyö vaatii kulttuurista ymmärrystä
Ilmastokasvatus on myös mediakasvatusta
– Lähdekritiikkiä tarvitaan
– Viestinnän keinot apuna ilmastonmuutoksen torjumisessa
Tehtäviä
Kuvagalleria
Lähteitä ja lisälukemista
Kielten opettaja ilmastokasvattajana

Jirka Matousek
Kielten opettaja suuntaa oppilaiden ajatuksia ja välittää heille tietynlaista maailmankuvaa valitsemillaan tekstipätkillä, kuunteluharjoituksilla ja keskustelutehtävien aiheilla. Kielten opettaja on siis yhdessä muiden koulun aikuisten kanssa tasavertainen ilmastokasvattaja. Ympäristönäkökulmien esiin tuominen ja avoin keskustelu ilmastoaiheista on paikallaan aina kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Keskustelu ja käytännön viestintätaitojen harjoittelu auttaa oppilaita kasvamaan osallisuuteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen.
Ilmastonmuutos ratkaistaan kansainvälisellä yhteistyöllä

PROUnited Nations Photo
Ilmastonmuutos aiheuttaa valtavia muutoksia luonnonympäristöihin, mutta ihmisen näkökulmasta se on kuitenkin ennen kaikkea yhteiskunnallinen ongelma. Ihmiset ovat aiheuttaneet ilmastonmuutoksen yhteisellä toiminnallaan ja yhteistoiminta on myös ainut tapa ratkaista ongelma. Yksittäisten ihmisten kulutusvalinnoillakin on merkitystä, mutta vielä ratkaisevampaa on ihmisjoukkojen yhdessä tekemät päätökset esimerkiksi energiantuotantomuodoistamme, kaavoituksesta, junareiteistä ja palkkatasosta.
Opetussuunnitelmat kehottavat syventämään kielten opetuksen avulla kulttuurisen moninaisuuden ymmärtämistä pohtimalla erilaisia kieliyhteisöihin liittyviä arvosidonnaisia ilmiöitä. Ilmastonmuutos ja sen ratkaiseminen kansainvälisellä yhteistyöllä on eräs konkreettinen ja merkittävä tällainen kysymys.
Ilmastokasvatus on myös mediakasvatusta
Erilaisiin ilmastoaiheisiin voi törmätä jokaisessa mahdollisessa mediassa, jonka kuvitella saattaa. Aiheesta viestitään sosiaalisen median postauksissa, uutisissa, tv:n keskusteluohjelmissa, tieteellisissä julkaisusarjoissa, internetin keskustelupalstoilla, romaaneissa ja kansalaisjärjestöjen kampanjoissa. Viestiviidakon keskellä aktiivisen kansalaisen on osattava olla sekä mediakriittinen viestien vastaanottaja, että taitava tuottaja erilaisissa kanavissa. Kielten opettaja on avainasemassa tällaisten taitojen opettamisessa.
Tehtäviä
Open ilmasto-oppaan tehtävät tarjoavat alkuvaiheessa materiaalia vain englannin kielellä, mutta myös muiden kielten opettajat voivat inspiroitua tehtävistä. Tehtävät on järjestetty Ilmastokokous -nimisen kokonaisuuden alle. Kokonaisuus tarjoaa yhden mahdollisuuden käsitellä opetuksessa ilmastoaiheita vähän kerrallaan, mutta myös yksittäisiä tehtäviä voi käyttää sellaisenaan.
Ilmastonmuutoksen estämiseksi järjestetään globaaleja ilmastokonferensseja. Järjestä oppilaidesi kanssa oma ilmastokonferenssi kurssin tai jakson aikana niin että oppilaat keräävät ilmastokonferenssimerkkejä (Badges) tekemällä/suorittamalla erilaisia ilmastonmuutosteemaisia englannin tehtäviä. Oppilaat saavat aina yhden konferenssimerkin kun ovat suorittaneet yhden konferenssin osa-alueen. Yhteen osioon kuluu yksi oppitunti tai osia oppitunneista silloin kun sille on opettajan mielestä aikaa kurssin/jakson aikana. Kurssin/jakson lopussa oppilas on kerännyt kaikki merkit ja läpäissyt näin ollen läpi koko konferenssin.
Merkkien kerääminen motivoi oppilaita ja he näkevät itse projektin etenemisen. Lisäksi merkkejä voi käyttää lisätehtävinä tai omatoimisina tehtävinä kurssin tai jakson lisämateriaalina. Merkkejä voi myös kerätä niin että koko konferenssi on käyty läpi useamman kurssin jälkeen.
1. CLIMATE AWARENESS BADGE
a) Key Concepts
Käsitelkää yhdessä teksti aiheesta
- teksti 7.-8. lk. http://climatekids.nasa.gov/climate-change-meaning/
- teksti 9. lk. http://climatekids.nasa.gov/climate-change-evidence/
- teksti lukio http://www.ecy.wa.gov/climatechange/FAQ.htm
–> Tehtävä: kerää parin kanssa/ kerätkää yhdessä keskeiset termit padlet-seinälle/taululle ja etsi suomennokset sanakirjoista/netistä. Esittele tuotos koko ryhmälle.
–> Tehtävä: Pelatkaa Aliasta tai Piirrä ja arvaa -peliä yhdessä kerätyistä ja käsitellyistä termeistä.
Tässä esimerkkilista esille tulevista keskeisistä termeistä:
Atmosphere, Carbon dioxide, Carbon, Climate, Climate change, Ecosystem, Ecological, Extinct,
Fossil fuel, Global warming, Greenhouse gas, Greenhouse effect, Sea level rise, Solar energy, Storm
b) Listening the Basics
Video, jossa selitetään ilmastonmuutoksen perusteet, sekä siihen liittyviä tehtäviä:
http://www.esolcourses.com/content/topics/environment/climate-change/climate-change-listening-activities.html
Lisää kuunteluita ja niihin liittyviä tehtäviä englanniksi (joissakin kokonaisia tuntisuunnitelmia)
http://www.henry4school.fr/Ecology/global-warming/warming.htm
b) Facts and Figures
Oppilaat lukevat oheiset tekstit ja pohtivat ja vastaavat niiden pohjalta kysymyksiin: Miksi tilastotieto on tärkeää, kun puhutaan ilmastonmuutoksesta? Mitä tilastot kertovat?
7.-8. lk. http://climatekids.nasa.gov/graphs/
9. lk. ja lukio http://climate.nasa.gov/evidence/
a) National Presentation
Tehtävä: Oppilas (yksin/pareittain/pienryhmissä) etsii tietoa ja koostaa oman kollaasin ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista Suomessa ja valmistelee lyhyen/tiiviin esityksen englanniksi. Tyyli on vapaa, on se sitten sanoja, videota tms. Aihe esitellään kv-konferenssissa. Opettaja voi ohjata aiheen tarkemmassa valinnassa ja esitystavassa ryhmän iän ja tason mukaan.
b) Walking in Someone Else´s Shoes
Ihmiset elävät hyvin erilaisissa todellisuuksissa eri puolilla maailmaa ja myös ilmastonmuutoksen seuraukset ja mahdollisuudet sopeutua seurauksiin vaihtelevat. Tehkää aiheesta helppo draamallinen harjoitus, jonka ohjeet ja materiaalit löytyvät täältä (Activity 3, s. 14-15):
https://www.trocaire.org/sites/trocaire/files/education/lent2015/climate-primary-resource-trocaire.pdf
a) Critical Reading
Tehtävä: etsi englanninkielisistä lehdistä/nettilehdistä artikkeleita ilmastonmuutoksesta tai ekologisesta elämästä tai ympäristön suojelemisesta. Kun löydät itseäsi kiinnostavan jutun, lue se huolella ja tee lyhyt tiivistelmä siitä suomeksi. Mahdollisuuksien mukaan esittele muille luokassasi.
Opettaja voi myös etsiä valmiiksi sopivia lehtiä tai artikkeleita, joista tehdä tiivistelmiä. Helppoja tekstejä löytyy myös täältä: http://climatekids.nasa.gov/menu/know/
b) Interview
Tehtävä: kirjoita 3 (tai vuosiluokasta riippuen enemmän) kysymystä ilmatonmuutoksesta englanniksi. Voi tehdä myös parityönä. Kysy kysymykset toisilta oppilailta ja kirjoita vastaukset ylös.
Mukaan tehtävään voi ottaa myös rakenteiden harjoittelemista oppilaiden tason ja opetussuunnitelman mukaan kysymyslauseista. (Esim. Apuverbit tai konditionaalikysymykset tms.)
a) What´s your carbon footprint?
Tehtävä: Selvitä oma hiilijalanjälkesi
http://ecologicalfootprint.com
b) What Can One Do?
Tutustukaa esim. sivustoon
http://www.ecy.wa.gov/climatechange/whatucando.htm
tai
http://www.preventclimatechange.co.uk/prevent-climate-change.html
–> Tehtävä: Poimi näistä itsellesi 4 tärkeintä ja itsellesi toimivinta ilmastoystävällistä tekoa tai keksi omia ratkaisuja ja tee niistä JOKO huoneentaulu englanniksi luokkaan muistuttamaan TAI postaa somessa seinällesi/tilillesi englanniksi (vinkki:ota kuva tekemästäsi huonee taulusta) – näin samalla levität hyvää sanomaa eteenpäin!
c) Youth leaders
Tutustukaa oheiseen artikkeliin ja/tai videoon nuorista ympäristövaikuttajista ja kootkaa syitä, joiden vuoksi he kertovat haluavansa toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.
http://www.teenvogue.com/story/eco-friendly-environmentalist-leaders-saving-the-planet
Ilmastoaiheisia pelejä löytyy esimerkiksi täältä: http://climatekids.nasa.gov/menu/play/
ja täältä: http://climate.nasa.gov/climate_resource_center/interactives/quizzes
https://www.teachingenglish.org.uk/article/climate-change
Kuvagalleria
Kuvaajatiedot ja alkuperäiskuvat löydät kielten Flickr-kuvagalleriasta täältä.
Lähteitä ja lisälukemista
http://blogs.helsinki.fi/ilmastomuuttaakaiken/2015/10/20/onko-ilmastopakolaisia/
Ilmastonmuutos kuriin nykyisillä ratkaisuilla (Sitra 2015)
http://www.sitra.fi/uutiset/tulevaisuus/ilmastonmuutos-kuriin-nykyisilla-ratkaisuilla
Kansainväliset ilmastoneuvottelut (Ympäristöministeriö)
http://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Ilmasto_ja_ilma/Ilmastonmuutoksen_hillitseminen/Kansainvaliset_ilmastoneuvottelut
Miten Pariisin ilmastosopimus etenee? (Kuokkanen, Ympäristöministeriö 2015)
http://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Ilmasto_ja_ilma/Ilmastonmuutoksen_hillitseminen/Kansainvaliset_ilmastoneuvottelut/Pariisin_ilmastosopimus/Miten_Pariisin_sopimusprosessi_etenee(37358)
Neuvotteluprosessi (Ilmasto.org) http://ilmasto.org/neuvotteluprosessi
Unescon kulttuurista moninaisuutta koskeva yleismaailmallinen julistus (Opetus- ja kulttuuriministeriö) http://www.minedu.fi/OPM/Kansainvaeliset_asiat/kansainvaeliset_jaerjestoet/unesco/sopimukset/kulttuurisenmoninaisuudenjulistus
Media unohti aikamme suurimman katastrofin (Leipola, Vihreä Lanka 2012)
http://www.vihrealanka.fi/uutiset/media-unohti-aikamme-suurimman-katastrofin
Näkökulmia mediakasvatukseen (Kynäslahti, Kupiainen & Lehtonen (toim.), Mediakasvatusseuran julkaisuja 1/2007)
http://www.mediakasvatus.fi/publications/ISBN978-952-99964-1-4.pdf
Is it worth trying to ”reframe” climate change? Probably not. (vox.com)
http://www.vox.com/2016/3/15/11232024/reframe-climate-change
Pallo jalassa – ilmastonmuutos ahdistaa (Maailman kuvalehti 2009)
https://www.maailmankuvalehti.fi/2009/11/pitkat/pallo-jalassa-ilmastonmuutos-ahdistaa