Ilmastonmuutos psykologian opetuksessa
Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten toimintaan ja luonnonympäristöihin nyt ja etenkin tulevaisuudessa. Sen hidastamista varten on olemassa suuri joukko teknisiä ratkaisuja, jotka pitäisi vain ottaa käyttöön, jotta ongelma saataisiin ratkaistua.
Psykologian ihmistuntemuksesta on hyötyä, kun yritetään ymmärtää yksilöiden ilmastomyönteistä käytöstä edistäviä ja estäviä tekijöitä. Tutkimustiedon tuottamisen ohella psykologista tietoa voidaankin yhä enemmän soveltaa myös mm. ympäristölainsäädäntöön, taloudellisten houkuttimien ja energiatehokkaan teknologian luomiseen sekä erilaisten ympäristöviestinnän keinojen kehittämiseen. Psykologia tarjoaa myös välineitä itsetuntemuksen kehittämiseen ja omien henkisten voimavarojen löytämiseen muutosten keskelläkin. Psykologian opetus onkin merkittävässä roolissa ilmastonmuutos -ilmiön syvällisessä ymmärtämisessä ja ilmastoystävällisen maailman rakentamisessa.

Light Brigading
Psykologian artikkeli koostuu seuraavista osioista:
Ilmastonmuutoksen psykososiaaliset vaikutukset
– Muuttuvien luonnonolojen psyykkiset seuraukset
– Ilmastohuoli voi sairastuttaa
– Ilmastonmuutos vaikuttaa yhteisöihin
Mielemme kiemurat estävät toimintaan ryhtymistä
Psykologinen tieto apuna toimintaan kannustamisessa
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on jo aloitettu
Tehtäviä
Kuvagalleria
Lähteet ja lisälukemista
Ilmastonmuutoksen psykososiaaliset vaikutukset

Bernd Thaller
Maailmanlaajuisesti ilmastonmuutos aiheuttaa ihmisten terveydelle moninaisia ongelmia, lisäten mm. lämpökuolemia ja hyönteisten levittämiä ja kuivuuden vuoksi saastuneen veden välityksellä leviäviä sairauksia. Fyysisten oireiden lisäksi ilmastonmuutos aiheuttaa erilaisia psyykkisiä oireita.
Mielemme kiemurat estävät toimintaan ryhtymistä

Caelie_Frampton
Moniulotteisuudessaan ja laajuudessaan ilmastonmuutos on ongelma, jonka moni asiasta tietoinenkin mieluusti heittäisi mielestään – ja tekeekin niin menestyksekkäästi. Ihmismieli on taitava suojelemaan itseään epämiellyttäviltä asioilta, vaikka siitä pitkällä tähtäimellä olisikin vain haittaa.
Psykologinen tieto apuna toimintaan kannustamisessa

Steve Oliver Too
Ilmastonmuutosta aktiivisesti ajattelevat ja tärkeänä pitävät henkilötkään eivät välttämättä toimi asian ratkaisemiseksi. Ympäristöasenteiden ja toiminnan välillä on usein valtava ristiriita. Psykologian tarjoamia keinoja voidaan käyttää hyödyksi toimintaan kannustamisessa, vaikka yksioikoista reittiä, jossa tietynlainen toiminta tai harjoite johtaisivat ympäristövastuullisen toiminnan lisääntymiseen, ei olekaan olemassa. Samantyyppisiä keinoja sovelletaan myös mainoksiin, joilla yritetään saada meidät kuluttamaan ja vertaamaan kulutustapaamme toisiin ihmisiin. Siksi psykologian osaaminen pitää sisällään myös medianlukutaidon.
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on jo aloitettu

Oxfam International
Vaikka kasvihuonekaasupäästöjen tuottaminen onnistuttaisiin lopettamaan saman tien, muuttuisi ilmasto jo ilmakehään päästettyjen kaasujen seurauksena vielä vuosikymmeniä. Tästä on syystä ilmastonmuutoksen seurauksiin alettu varautua jo nyt. Yleensä ilmastonmuutokseen liittyvillä sopeutumistoimilla tarkoitetaan teknistä varautumista, kuten tulvatorjuntajärjestelmien kehittämistä tai taloihin tehtävi rakennusteknisiä muutoksia, mutta myös yksilön ja yhteiskuntien psyykkisiä varautumis- ja sopeutumistoimia tarvitaan.
Tehtäviä
Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo. Panu Pihkala. Kirjapaja (2017). Ilmastoahdistus ja sen kanssa eläminen. MIELI Suomen Mielenterveys ry / Panu Pihkala (2019). https://mieli.fi/sites/default/files/materials_files/ilmastoahdistusraportti-mieli2019-web.pdf Psychology and Global Climate Change: Addressing a Multi-faceted Phenomenon and Set of Challenges. Report of the American Psychological Association Task Force on the Interface Between Psychology and Global Climate Change (2009). Ilmastokriisistä muutokseen (Salonen, Psykologia, 5-6/2010) Ilmastonmuutoksen suorat terveysvaikutukset (Ilmasto-opas) Pallo jalassa – ilmastonmuutos ahdistaa (Maailman kuvalehti 2009) Ilmastomyönteisen toiminnan sosiaalipsykologiset esteet ja mahdollisuudet (Mäkiniemi 2010) Järki ja tunne ilmastonmuutoksessa – ilmastonmuutoksen psykologiaa (Ilmastotieto) Climate Change Denial (climatechangedenial.org)
Millaisia keinoja ilmastonmuutoksesta viestimiseen ja ihmisten suostutteluun oman toimintansa muuttamiseen on käytetty? Mitä niiden vaikuttavuudesta tiedetään?
→ Tutustu keinoihin ja suunnittele niiden pohjalta esim. julistekampanja koulun seinille
Esseekirjoitelma omasta suhteesta ilmastonmuutokseen. Mitä minä siitä ajattelen? Ovatko tietoni, asenteeni, tunteeni ja käyttäytymiseni linjassa, vai esiintyykö niissä ristiriitaisuuksia? Ovatko tunteeni hankalia ja jos ovat, kuinka selviän niiden kanssa? Millaisia selviytymiskeinoja käytän tai voisin käyttää?
Etsikää vihreitä valintoja mainostavia lehti- tai nettimainoksia ja miettikää millaisia keinoja mainostamisessa on käytetty. Mille kohderyhmälle se on tarkoitettu? Vetoaako mainos sinuun? Miten se voisi toimia paremmin? Sisältääkö mainos viherpesua?
Rakentakaa pienissä ryhmissä ilmastonmuutokseen liittyviä minä-muotoisia lauseita (esim. 6kpl), joissa kussakin on yksi seuraavista sanoista: Voimattomuus, pelko, oikeudenmukaisuus, syyllisyys, kiinnostus, suru, toiveikkuus, häpeä, ristiriitaisuus, optimismi, ahdistus, hyvyys, innostus
Esim. 1. Tunnen häpeää sen vuoksi, että elämäntapamme on ilmastolle niin kuormittava.
Esim. 2 . Ilmastonmuutos herättää minussa pelkoa, koska en tiedä mitä se voi saada aikaan.
Esim. 3 Olen innostunut oppimaan uutta ilmastonmuutoksesta ja toimimaan ilmaston puolesta. Kuvagalleria
Kuvaajatiedot ja alkuperäiskuvat löydät Flickr-kuvagalleriasta täältä.
Lähteet ja lisälukemista
(Kirja perehtyy ympäristötunteiden syihin ja seurauksiin auttaen ymmärtämään kysymysten meissä aiheuttamia reaktioita.)
http://www.apa.org/science/about/publications/climate-change-booklet.pdf
http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutukset/-/artikkeli/0b9d5f8d-3562-4e1a-a5cf-9b1be3f550c9/suorat-terveysvaikutukset.html
https://www.maailmankuvalehti.fi/2009/11/pitkat/pallo-jalassa-ilmastonmuutos-ahdistaa
http://docplayer.fi/12186546-Ilmastomyonteisen-toiminnan-sosiaalipsykologiset-esteet-ja-mahdollisuudet.html
https://ilmastotieto.wordpress.com/2010/02/16/jarki-ja-tunne-ilmastonmuutoksessa-%E2%80%93-ilmastonmuutoksen-psykologiaa/
http://climatedenial.org/2011/01/10/the-ingenious-ways-we-avoid-believing-in-climate-change-a-video-presentation/ )