Ilmastonmuutos kuvataiteen opetuksessa
Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten toimintaan ja luonnonympäristöihin nyt ja etenkin tulevaisuudessa. Kuvataitaiteen keinoja voidaan käyttää ainakin yhteiskunnallisen muutoksen suunnittelussa ja toteuttamisessa, sekä aiheeseen liittyvien tunteiden käsittelyn apuvälineenä. Kuvataide on myös keino opetella tekemään asioita itse, pelkän passiivisen teoriatiedon kuuntelun sijaan. Kuvataiteen opetus onkin merkittävässä roolissa ilmastonmuutos -ilmiön syvällisessä ymmärtämisessä ja ilmastoystävällisen maailman rakentamisessa.

.Martin.
Kuvataiteen artikkeli koostuu seuraavista osioista:
Taide muutoksen välineenä
– Maailma muuttuu viestimällä
– Havainnointia ja uusia ratkaisumalleja
– Ystävällisiä kädenjälkiä
Taide tarttuu tunteisiin
Taiteilijat ilmastovaikuttajina
Faktat kuntoon
Tehtäväideoita
Kuvagalleria
Lähteitä ja lisälukemista
Taide muutoksen välineenä

heathbrandon
Taiteen keinoilla on monenlaisia mahdollisuuksia tuottaa yhteiskunnallista muutosta pienemmässä tai isommassa mittakaavassa ja konkreettisemmin tai abstraktimmin esimerkiksi viestimällä ja kehittämällä ajattelun taitoja tai konkreettisia ratkaisuja muutostarpeisiin.
Tutkija Paavo Järvensivun sanoin taide on vaihtoehtojen todeksi elämistä. Se on myös venttiilimäistä paineen purkua, sfääri, jossa voi myös leikitellä, nauraa ja pilkata. Taiteesta nauttiminen ja sen tekeminen ovat myös esimerkkejä siitä, että vähän kuluttava elämä ei tarkoita ankeutta vaan voi olla luovaa, kekseliästä, kiinnostavaa.
Taide tarttuu tunteisiin

statelyenglishmanor
Taidepedagogisessa prosessissa on usein tarkoituksena käsitteellistää ja sanoittaa asioita, sekä asettaa omaa tekemistä johonkin kontekstiin. Taiteen avulla tehdään omakohtaisiksi abstrakteja, ristiriitaisia ja vaikeasti sanoiksi kääntyviä kokemuksia. “Oikeita vastauksia” ei tarvita, mutta tärkeiden kysymysten löytäminen ja omien olemisen tapojen tutkiminen on ensiarvoisen tärkeä pohja kaiken muun rakentumiselle.
Taiteilijat ilmastovaikuttajina
Monet kuvataiteilijat ovat ottaneet teoksillaan osaa ilmastokeskusteluun. Seuraavassa on nostettu esiin muutamia sellaisia taiteilijoita teoksineen, joiden aiheena on hyvin selkeästi ilmastonmuutos.
Otto Karvosen teos Signs for Changing Climate käyttää hyväkseen liikennemerkkien muotokieltä varoittaen nousevasta merenpinnasta ja keskivertosuomalaisen aiheuttamasta hiilikuormasta.
http://www.ottokarvonen.com/main/index.php/installation/signs-for-changing-climate
Nestori Syrjälän videoteoksessa RAIMO S entistä valtionsihteeri Raimo Sailasta esittävä näyttelijä pohtii ilmastonmuutokseen liittyvää politiikkaa. Syrjälä on tehnyt myös muita ilmastonmuutokseen kantaa ottavia teoksia, kuten installaation Talvi 2008, jossa Kiasman pihalle kipattiin iso kasa tekolunta.
http://nestorisyrjala.com/index.php?task=show_page&page_id=47
Isaac Cordalin pienet veistoshahmot ovat ottaneet kantaa ilmastonmuutokseen useammassakin teoksessa, mm. Berliinissä vuonna 2011 installaatiossa, joka kuuluu teossarjaan Follow the Leaders. http://cementeclipses.com/Works/follow-the-leaders/

Objectif Nantes
Helen Evansin ja Heiko Hansenin teoksessa Nuage Vert – Vihreä pilvi laservalo väritti Helsingin Salmisaaren hiilivoimalan savupiipun pakokaasun vihreäksi joka ilta viikon ajan helmikuussa 2008 konkretisoiden kaupunkilaisten sähkönkäytön määrää. http://www.pixelache.ac/pages/nuage-vert-vihrea-pilvi-e35f94a9-34ee-4523-b189-e75b918dd203
Jill Pelton luontoaiheisiin vesivärimaalauksiin on piilotettu luonnontieteellistä dataa ilmastonmuutoksen etenemistä kuvaavien diagrammien muodossa. http://www.jillpelto.com/gallery/
Bjargey Ólafsdóttirin jäätikölle maalattu teos The Red Polar Bear kuvaa ilmastonmuutoksen aiheuttamaa uhkaa jääkarhuille. http://www.bjargey.com/
Banksy maalasi ilmastokannanottonsa kanaalin seinään Lontoossa Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen vuonna 2009. http://www.theguardian.com/artanddesign/2009/dec/21/banksy-copenhagen-regents-canal
ILMASTOKANAVA -projekti on saattanut yhteen toisilleen sopivia taiteilijoita ja järjestöjä. Järjestöjen ja taiteilijoiden valituista ilmastoteemoista käymien keskustelujen pohjalta taiteilijat ovat toteuttanee yleistajuisia, ajankohtaisia, ilmastonmuutoksen taustoja ja kytköksiä esiin tuovia ilmastoteoksia. Tutustu projektiin ja teoksiin täällä: https://www.ilmastokanava.com/
Olafur Eliasson ja Minik Thorleif Rosing toteuttivat Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä teoksen, jossa tuotiin 80 tonnia Grönlannin edustalla meressä kelluvia jääkuutioita Place de Panthéonille Pariisiin, jonne kuutioiden annettiin sulaa. http://icewatchparis.com/
Faktat kuntoon

The Value Web
Laadukas ilmastokasvatus on yhdistelmä tietoja, taitoja, tunteita ja arvoja. Kuvataidetunnilla ajan käyttäminen luonnontieteellisten ja yhteiskuntatieteellisten faktojen etsiskelyyn ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista, mutta opettajan tai ohjaajan on silti hyvä pitää mielessä, ettei tule vahingossa vahvistaneeksi virheellisiä ilmastonmuutokseen liittyviä käsityksiä. Hyvä tapa ratkaista asia on pyrkiä tekemään yhteistyötä muiden oppiaineiden opettajien kanssa. Silloin oppilaat saavat niiltä tunneilta tarvittavan tietopohjan ja kuvataidetunnilla voidaan keskittyä taiteen näkökulmasta olennaisempien asioiden käsittelyyn.
Ilmastonmuutos liittyy eri tavoin moniin muihin ympäristöongelmiin. Jotta ongelmia voitaisiin pätevällä tavalla ratkaista, on tunnettava juuri kyseisen ongelman syyt ja parhaat ratkaisumallit. Freonien käytön lopettaminen kylmälaitteissa auttoi otsonikadon pysäyttämiseen, mutta sillä ei juurikaan ole vaikutusta ilmaston muuttumiseen. Tyynen valtameren jätepyörre aiheuttaa merkittäviä haittoja merieliöstölle, mutta silläkään ei ole tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa.
Vaikka roskaantuminen on maailmaanlaajuisesti merkittävä ongelma ja kierrätyksen tehostaminen siihen yksi hyvä ratkaisu, ei se ilmastonmuutoksen kannalta ole kovinkaan merkittävä asia. Tästä syystä tässä oppaassa ei ole vinkkejä kierrätysinstallaatioiden tai roskataiteen tekemiseen. Niillä on oma tarkoituksensa laajemman ympäristökasvatuksen näkökulmasta, mutta ilmastokasvatusta hyödyttävät enemmän edellä esitellyn kaltaiset esimerkit taiteen kentältä.
Tehtäväideoita
Tehtävän tavoitteena on suunnitella joukkoliikenneväline, joka ei käytä fossiilisia polttoaineita, ja jolla voi matkustaa vähintään kuusi ihmistä. Ryhmät keksivät nimen joukkoliikennevälineelle ja muotoilevat niiden ulkoasun. Tärkeää on ottaa huomioon suunnitelman selkeys ja informatiivisuus.
Tehtävää varten oppilailla tulee olla pohjatiedot fossiilisista polttoaineista ja liikenteen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Tehtävä on helppo yhdistää muiden oppiaineiden opetukseen aiheesta tai opettaja voi pohjustaa aihetta tarvittavilla tiedoilla. Tärkeää on ymmärtää, mitä ovat fossiiliset polttoaineet ja miten niiden hiilidioksidipäästöt vaikuttavat ilmakehään, sekä mitä ovat uusiutuvat energianlähteet.
Tehtävä tehdään 2-3 hengen ryhmissä. Ensin ryhmä ideoi ja luonnostelee, jonka jälkeen suunnitelma toteutetaan lyijykynällä hahmotellen ja tusseilla viimeistellen isolle paperille. Suunnitelmaan voi myös kirjoittaa yksityiskohtia joukkoliikennevälineen toiminnasta, jos niitä on vaikeaa ilmaista piirtämällä. Tehtävän voi integroida myös vaikkapa video-opetukseen tai mainoksen kriittiseen käsittelyyn. Oppilaat voivat esimerkiksi kuvata videon, jossa esiintyvät keksintöään esittelevinä asiantuntijoina.
Lopuksi ryhmät esittelevät joukkoliikennevälineensä ja niistä keskustellaan koko ryhmän kanssa. Tehtävää ei ole tarpeellista rajoittaa realismiin, mutta lopun esittely- ja koontitilanteessa voidaan tuoda mukaan varovaista realismia, ja keskustella oppilaiden kanssa siitä, mitkä ideat heidän mielestään olisivat oikeasti mahdollisia toteuttaa.
Hiilipiirrostekniikalla tuotettava työ hiilen ilmastovaikutuksista ja sen merkityksestä elämälle. Faktoja ja inspiraatiota tältä videolta: https://www.youtube.com/watch?v=9rcGAH2HZlU
Luodaan valitulla tekniikalla oman elämän aikajana, joka ulottuu myös tulevaisuuteen, esimerkiksi 30 vuoden päähän. Millaisena näyttäytyy elämä ilmastonmuutoksen muuttamassa maailmassa?
Kaavoituksen ja kaupunkisuunnittelun avulla luodaan puitteet arkielämällemme. Millainen on unelmiesi asuinpaikka maailmassa, jossa ilmastonmuutosta on onnistuttu hidastamaan riittävästi?
Tehdään videotrailereita ilmastonmuutoksen sankareista. Hahmot voivat olla kuvitteellisia tai klippejä varten voidaan haastatella todellisia ilmastonmuutoksen torjumisen eteen töitä tekeviä henkilöitä.
Tutustutaan internetissä (esim. googlen kuvahaun avulla) ilmastonmuutosaiheisiin taideteoksiin tai julisteisiin ja jokainen valitsee oman lempiteokseksensa.
- miksi valitsit sen?
- millä tavalla teos saa ajattelemaan ilmastonmuutosta?
Ilmastoaiheisiin graffiteihin voi tutustua täällä: http://www.boredpanda.com/environmental-street-art-graffiti-climate-change/ (Huom! Ilmastoaiheisten teosten joukossa on myös mm. eläinten oikeuksiin liittyviä teoksia!)
Eläydy eläimen, ihmisen tai kasvin asemaan, joka on joutunut kokemaan ilmastonmuutoksen vaikuttavan hänen ympäristöön ja/tai elämään. Käsittele aihetta sarjakuvan keinoin. Seuraava artikkeli voi toimia apuna aiheeseen orientoitumisessa: http://www.klimaatti.fi/ilmastokeskustelussa-pitaa-kuulla-myos-aanettomia/
Asuminen, liikkuminen ja ruoka synnyttävät valtaosan yksittäisen ihmisen hiilijalanjäljestä, mutta tätä ei mainonnassa juuri huomaa. Ehkä on siis aika tehdä ilmastonmuutokseen liittyvää vastamainontaa! Mitkä esimerkiksi Voima-lehden vastamainoksista kommentoivat mielestäsi ilmastonmuutosta? http://voima.fi/vastamainokset/.
Ilmastoterveisiä Etelästä-hankkeessa on tuotettu monenlaista materiaalia, jonka tarkoituksena on helpottaa ilmasto- ja vastamainosaiheiden käsittelyä koulussa. Materiaalit löytyvät täältä: https://openilmasto-opas.fi/ota-kayttoosi-ilmastoterveisia-etelasta-hankkeen-tehtavat-ja-taustamateriaalit/ (erityisesti kohta 9)
Ohjeen kuuteen muuhun samantyyppiseen projektiin (mm. ilmastokampanjan suunnittelu jne. löydät täältä: https://openilmasto-opas.fi/7-mallia-lasten-ja-nuorten-vaikuttavaan-ilmastotoimintaan/ Otetaan uusiksi! (Suomen kuvalehti 2019) https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/han/elamme-kuin-rahasta-olisi-pulaa-ja-luonnonvaroja-loputtomasti-todellisuudessa-on-juuri-painvastoin-sanoo-paavo-jarvensivu/ Johdatus kestävään arkkitehtuuriin (SAFA) Kantaa ottava kuva. Yhteiskunnallisen julisteen muodosta ja historiasta (Karpo 2014, löytyy internetistä) Ilmastoterveisiä Etelästä! Opettajan opas ilmastonmuutokseen, ilmastoviestintään ja vastamainostyöpajan ohjaamiseen. Materiaalin latauslinkki löytyy täältä (kohta 11) https://openilmasto-opas.fi/ota-kayttoosi-ilmastoterveisia-etelasta-hankkeen-tehtavat-ja-taustamateriaalit/ Toiminnalliset menetelmät (ELÄ! Elämän Punaista Lankaa Etsimässä) Taideperustaisen tutkimusparadigman muodostuminen (Kallio) Our Environmental Handprint. The good We Do (Dixon & Blackburn 2013) Random Acts of Kindness. https://www.randomactsofkindness.org/ Taiteen voima. Yhteisötaide. http://yhteisotaide.weebly.com/taiteen-voima.html Taidekasvatus ympäristöhuolen aikakaudella – avauksia, suuntia, mahdollisuuksia. (Suominen, (toim.), Aalto ARTS Books 2016) A different tomorrow (Rynard, Artists and Climate Change 2015) The rise of climate-change art (The Guardian 2009) Climate Culture Conference, Event Summary (Tandem Cultural Dialogues 2019) Tekojen ja valintojen merkityksistä (BIOS-tutkimusyksikkö 2019) Uneksi minulle parempi maailma (Hyvän sään aikana)
Projektin tarkoituksena on kannustaa kuntapäättäjiä suurempiin ilmastotekoihin kertomalla heille paikkakunnan lasten ja nuorten mielipide asiasta, eli välittämällä heille lasten ja nuorten viestejä. Toteuttajatiimi kerää projektissa muilta lapsilta ja nuorilta viestejä, kuten kirjeitä, runoja, sarjakuvia, piirrustuksia tai maalauksia ja luovuttaa ne kunnan päättäjille kysyen, mitä he aikovat tehdä kunnassa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Projekti sopii kaiken ikäisten lasten ja nuorten toteutettavaksi, myös alakouluikäisille! Ykistyiskohtaiset ohjeet projektin toteuttamiseen löydät täältä: https://openilmasto-opas.fi/enemman-kuntavaikuttamista/
Meemit ovat nopeasti toteutettava, ajan hermolla oleva ja hyvin tehtynä helposti somessa leviävä viestimistapa. Mieti mitä olet viime aikoina oppinut ilmastonmuutoksesta tai mikä sinua mietityttää, ärsyttää tai innostaa ilmastokeskustelussa. Juttele asiasta parisi/ ryhmäsi kanssa. Kirjoittakaa Googleen sana meme generator ja etsiytykää johonkin generaattoriin, esim. imgflip.com on hyvin toimiva generaattori. Valitkaa sopiva kuva (vaihtoehtoja on yli 1000) ja kirjoittakaa siihen naseva teksti. Näyttäkää valmiit meemit toisillenne ja levittäkää niitä koulun somessa, sekä omissa some-kanavissanne!
Aina mielenosoitukseen ei tarvitse osallistua itse, vaan hommaan voidaan valjastaa lumiukot, legoukot, barbit tai vaikka pehmolelut. Kerätkää tai tehkää itse osallistujien joukko ja valmistakaa heille nasevat mielenosoituskyltit.
Lumiukot voi sijoittaa vaikka koulun pihalle tai muulle näkyvällä. Legoukoille ja muille pienemmille hahmoille tila täytyy ehkä etsiä koulun seinien sisältä. Töitä tehdessänne keskustelkaa siitä, mitä hyötyä näiden hahmojen mielenosoituksesta voi olla ilmastoystävällisen maailman rakentamisessa. Lopuksi kuvatkaa mielenosoitus ja jakakaa kuvia somessa ja koulun nettisivulla. Kuvagalleria
Kuvaajatiedot ja alkuperäiskuvat löydät kuvataiteen Flickr-kuvagalleriasta täältä.
Lähteitä ja lisälukemista
http://www.safa.fi/fin/safa/kestavan_suunnittelun_sivusto_-_eko-boxi/johdatus_kestavaan_arkkitehtuuriin/
http://www.ela.fi/akatemia/toiminnalliset.php
https://wiki.aalto.fi/download/attachments/70792374/kallio.pdf
http://www.handprint.in/Our_Envir_Handprint_IEEE_Paper_6-14-13wc.pdf
https://artistsandclimatechange.com/2015/12/03/a-different-tomorrow/
http://www.theguardian.com/artanddesign/2009/dec/02/climate-change-art-earth-rethink
https://static1.squarespace.com/static/5c34905e9d5abb2795d0e2f5/t/5d1baa8d4839b200012a1290/1562094230065/Climate+Culture+2019+Summary-2.pdf
https://bios.fi/tekojen-ja-valintojen-merkityksista/
https://hyvansaanaikana.fi/uneksi-minulle-parempi-maailma/