Ilmastonmuutos liikunnan opetuksessa
Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten toimintaan ja luonnonympäristöihin nyt ja etenkin tulevaisuudessa. Ilmaston muuttuminen muuttaa myös urheilumahdollisuuksia eri puolilla maailmaa ja toisaalta urheilumaailma ja liikunnan keinot voivat osaltaan auttaa myös ilmastonmuutoksen hillinnässä. Liikunnan opetus onkin muiden oppiaineiden ohella merkittävässä roolissa ilmastonmuutos -ilmiön syvällisessä ymmärtämisessä ja ilmastoystävällisen maailman rakentamisessa.

johanlb
Liikunnan artikkeli koostuu seuraavista osioista:
Ilmastonmuutos muuttaa urheilumahdollisuuksia
– Talvilajit vaikeuksissa
– Etelässä läkähdytään
Urheilumaailma ilmastonmuutosta torjumassa
– Urheilijat ilmastoviestijöinä
– Urheilutoimijat tekevät päästövähennyksiä
Liikunnan keinot apuna ilmastotalkoissa
– Liikenteen ilmastopäästöjä voi vähentää hyötyliikunnalla
– Luova liikunta tunteiden käsittelyn apuna
Tehtäviä
Kuvagalleria
Lähteet ja lisälukemista
Lue lisää esim. täältä: http://www.co2-raportti.fi/?page=ilmastonmuutos
Ilmastonmuutos muuttaa urheilumahdollisuuksia

channone
Ilmastonmuutos vaikuttaa sääolosuhteisiin joka puolella maapalloa. Onkin todennäköistä, että ilmaston lämpeneminen tulee olennaisesti muuttamaan ihmisten mahdollisuuksia harrastaa eri liikunta- ja ulkoilumuotoja, jolloin liikunta- ja ulkoilupaikkatarjontaa ja liikuntakulttuuria ylipäätään on kehitettävä ilmastonmuutoksen ehdoilla. Suomessakin ilmastonmuutos lisää ilmastoiduissa sisätiloissa harrastettavan liikunnan kysyntää ja vastaavasti talviurheilumahdollisuudet jatkavat kaventumistaan.
Urheilumaailma ilmastonmuutosta torjumassa

dannymac15_1999
Urheilun maailma on erilaisista taustoista tulevia ihmisiä yhdistävä. Siksi sillä on hyvät mahdollisuudet toimia esikuvana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.
Liikunnan keinot apuna ilmastotalkoissa

be creator
Liikkuminen on ihmiselle lajityypillistä toimintaa ja tekee monella tavalla hyvää keholle ja mielelle. Liikunnan ja urheilun avulla voidaan osallistua ilmastopäästöjen vähentämiseen konkreettisesti hyötyliikunnan keinoin. Lisäksi luovan liikunnan keinoja voidaan hyödyntää ilmastonmuutokseen liittyvien tunteiden käsittelyssä.
Tehtäviä
Liikennesääntöjen tuntemus edesauttaa turvallista pyöräilyä ja kannustaa arempia ajajia pyörän selkään. Oppilaat testaavat liikennesääntöjen tuntemuksensa YLE:n liikennesääntötestillä (http://yle.fi/uutiset/pyorailija_testaa_osaatko_liikennesaannot/6688871). Sen jälkeen lähdetään yhdessä pyöräretkelle, jossa huomioidaan sääntöjen soveltamissa käytännössä.
Talvipyöräilyn oppitunti. Kutsutaan paikallisen pyöräily- tai ympäristöjärjestön edustaja kertomaan vinkkejä talvipyöräilyyn tai sauvakävellään pyöräkauppaan kyselemään vinkkejä aiheesta.
Aloitetaan luokkien välinen Koulun oma kilometrikisa tai otetaan luokan voimin osaa Pyöräilykuntien verkoston ja Suomi Pyöräilee -kampanjan järjestämään kansalliseen Kilometrikisaan. Lisätietoja ja vinkkejä oman kisan suunnitteluun: https://www.kilometrikisa.fi/rules/
Järjestetään ilmastoaiheinen luovan liikunnan tuokio vaikkapa liikuntatunnin lämmitteyksi. Oppilaat eläytyvät erilaisiin liikkeen muotoihin: Minkälaista liikettä maapallolla on? Esim. pyörremyrskyt, tulvat, hiilivoimalat, polttomoottori, tuulivoimala, vesisade, polkupyörä, juna, bussi, lentokone, kivihiilikaivos, auringon säteily jne.
Tehdään Urheilijat ilmastosankareina -kuvagalleria liikuntasalin seinälle.
Tutustutaan ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta kantaa ottaneisiin urheilijoihin internetissä ja vastataan alla oleviin kysymyksiin. Julisteet kootaan sopivaan näkyvään paikkaan “Urheilijat ilmastosankareina” -otsikon alle. Tehtävä sopii hyvin itsenäiseen työskentelyyn sellaisille oppilaille, jotka eivät jostain syystä pysty osallistumaan liikuntatunnille.
Urheilijan nimi, kotimaa ja urheilulaji
- Missä urheilija on ottanut kantaa ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta? Muotoile hänen sanomisistaan sitaatti.
- Laadi A4-kokoinen juliste, jossa on edellä mainitut tiedot urheilijasta, sekä hänen piirros- tai valokuvansa.
Opetellaan hartiahieronnan alkeet. Mikä keino saada aikaan hyvinvointia ilman turhaa kulutusta!
Rentoutusharjoituksilla voi opetella myös etsimään hyvää mielentilaa – ilman kulutusryntäilyä. Erilaisia rentoutusharjoituksia löytyy netistä ja YouTubesta valtavasti, mm. hakusanoilla rentoutus ja meditaatio. Esimerkiksi täällä on muutama helppo harjoitus alkuunpääsemiseksi: https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/tyokaluja_itsehoito/Pages/Harjoitusnro9Rentousosanaelamantapaa.aspx
Pohditaan yhdessä urheilulajien ilmastovaikutuksia. Mitkä lajit ovat ilmastoystävällisiä, mitkä taas eivät? Entä mitkä lajit kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista, mitkä eivät?
Ympäristöasioiden hallinta kuntien liikuntatoimissa ja valtakunnallisissa liikuntajärjestöissä (Simula, Itkonen & Matilainen, Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja 2014) A World Without the Winter Olympics. How Climate Change Will Make the Games Imposible for Certain Cities (Bogo, Popular Science 2014) Ilmastonmuutoksen lasku kisajärjestäjille: Latukilometrin hinta 20 000 euroa Urheilijat ilmastonmuutosta vastaan: “Politiikka ja raha menevät ympäristön edelle” Climate Change and Sports (climatenexus) Why NHL is getting involved in climate change efforts (The Washington Post 2016) Protect Our Winters Finland About UNEP, Sport and the Environment (United Nations Environment Program) Yhdyskuntarakenne ja liikkumisesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt (Ilmasto-opas) Tutkimus: Joukkoliikenteellä töihin kulkevat ovat autoilijoita hoikempia (HS 2016) Pelottaako pyöräily talvella? – Tässä on talvipyöräilyn kuusi yleisintä virhettä (HS 2014) Liikuntaharrastusten luonnonvarojen kulutuksen arviointi MIPS-menetelmällä (Luoto 2007) Toiminnalliset menetelmät (ELÄ! Elämän Punaista Lankaa Etsimässä)
Tässä projektissa lapset ja nuoret järjestävät pyöräparaatin koulussa, nuorisotalolla tai harrastusporukassa ja viestivät siitä. Pyöräparaati on näyttävä tapa tuoda esiin pyöräilyn yhteisöllistä iloa, kannustavaa pyöräilyasennetta ja pyöräilymyönteistä ilmapiiriä. Samalla osallistujat ja katsojat voivat oppia hiukan liikenteen ympäristövaikutuksista. Projektin voi toteuttaa mikä tahansa lasten tai nuorten ryhmä ja se sopii myös alakouluikäisten toteutettavaksi. Yksityiskohtaiset ohjeet projektin toteuttamiseen löydät täältä:
https://openilmasto-opas.fi/enemman-polkupyorailya/Kuvagalleria
Kuvaajatiedot ja alkuperäiskuvat löydät liikunnan Flickr-kuvagalleriasta täältä.
Lähteet ja lisälukemista
http://www.lts.fi/sites/default/files/article_attachment/lt_1-15_33-38_lowres.pdf
http://www.liikuntaneuvosto.fi/files/306/Ymparistoasioiden_hallinta_kuntien_liikun.pdf
http://www.popsci.com/article/science/world-without-winter-olympics?src=SOC&dom=fb
http://yle.fi/urheilu/ilmastonmuutoksen_lasku_kisajarjestajille_latukilometrin_hinta_20000_euroa/8472928
http://yle.fi/urheilu/urheilijat_ilmastonmuutosta_vastaan_politiikka_ja_raha_menevat_ympariston_edelle/8472965
http://climatenexus.org/learn/societal-impacts/climate-change-and-sports
https://www.washingtonpost.com/news/sports/wp/2016/01/01/why-the-nhl-is-getting-involved-in-climate-change-efforts/
http://protectourwinters.fi/
http://www.unep.org/sport_env/about.aspx
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/cd3c06f0-ddc2-4984-840f-c35a98daf01e/liikkuminen-ja-yhdyskuntarakenne.html
http://www.hs.fi/tiede/a1458529583326?jako=75e816b4d84f45c94b9085c3e0536ad2&ref=gp-share
http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1414119293836
http://www.sll.fi/mita-me-teemme/kohtuutalous/mips/kotimips/liikuntamipsgradu.pdf
http://www.ela.fi/akatemia/toiminnalliset.php