Ilmastonmuutos maantieteen opetuksessa
Ilmastonmuutos on monella tapaa maantieteen ytimessä – ja toisin päin. Kyseessä on holistinen ilmiö, jonka syihin, seurauksiin ja vaikutusmalleihin liittyy niin luonnontieteellisiä, sosiaalisia, yhteiskunnallisia, kulttuurisia, teknisiä, kuin taloudellisiakin kysymyksiä. Tämän lisäksi ilmiö on alueellinen: ilmasto muuttuu ja sen vaikutukset näkyvät eri puolilla maailmaa, mutta vaikutukset ja niiden seuraukset vaihtelevat alueittain. Myös mittakaavat liittyvät ilmiön ymmärtämiseen olennaisesti. Ongelmaa ratkaistaan ja sen vaikutuksia koetaan eri tavoin paikallisyhteisöissä, maakunnissa, valtiotasolla ja eri maanosissa ja prosessit eri tasoilla vaikuttavat toisiinsa.
Monissa koulun oppiaineissa ilmastonmuutokseen liittyvä näkökulma on suhteellisen helppoa rajata käsiteltävän kokoiseksi, mutta maantieteen osalta tehtävä on lähes mahdoton. Siksi maantieteen opettajia kehotetaan erityisellä lämmöllä käymään läpi tämän oppaan yleistä osaa, sekä eri oppiaineiden materiaaleja tehtävineen.
Tässä tekstissä on nostettu esiin kolme osa-aluetta, joissa maantieteellä on holistisen näkökulmansa ohella erityistä annettavaa ilmastokysymysten ymmärtämiseen ja ratkaisemiseen. Ne ovat ilmiön vaikutusten alueellisuus, yhdyskuntasuunnittelu ilmastovaikuttamisen keinona ja paikkatieto ilmastokysymysten ymmärtämisen ja ratkaisemisen apuvälineenä.

Kevin M. Gill
Maantieteen artikkeli koostuu seuraavista osioista:
Ilmastonmuutoksen alueelliset vaikutukset
– Ilmastonmuutos muuttaa suurekosysteemejä
– Ilmastonmuutos Etelässä ja Pohjoisessa
– Ilmastonmuutoksen merkit näkyvät jo Suomessa
Yhdyskuntasuunnittelu ilmastovaikuttamisena
– Ilmastotekijät asettavat kaavoitukselle reunaehdot
– Ilmastonmuutos tuo haasteita kaupungeille
– Ilmastonmuutosta voi hillitä hyvällä yhdyskuntasuunnittelulla
– Ilmaston muuttumiseen on jo alettu varautua
– Kaavoittajan ilmastokysymyksiin liittyvät kultaiset säännöt
Paikkatieto apuna ilmastotalkoissa
Tehtäviä
Kuvagalleria
Lähteet ja lisälukemista
Ilmastonmuutoksen alueelliset vaikutukset

Asian Development Bank
Myös ilmastonmuutoksen alueellisten vaikutusten kuvaaminen tiiviissä paketissa on haastava tehtävä, sillä vaikutukset vaihtelevat alueittain hyvin paljon. Tästäkin aihepiiristä esiin on siis nostettu joitakin näkökulmia esimerkinomaisesti. Ne kuvaavat ilmiön vaikutuksia laajassa ja pienemmässä mittakaavassa ja sekä luonnonympäristöihin ja eliölajeihin, että yhteiskuntiin ihmisille aiheutuvina inhimillisinä seurauksina. Ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomessa kerrotaan tarkemmin, sillä laajemman mittakaavan muutosten ymmärtäminen voi helpottua vertaamalla niitä tuttuun esimerkkiin ja ympäristöön.
Ilmastonmuutos ja 1,5 asteen raja -video kuvaa ilmastonmuutosilmiön monipuolisesti (Ilmatieteenlaitos, kesto 2:24)
https://www.youtube.com/watch?v=mXc7BSAY27s
Yhdyskuntasuunnittelu ilmastovaikuttamisena

kartat.tampere.fi
Yhdyskuntarakenteen suunnittelussa tehtävät ratkaisut vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Yhdyskuntasuunnittelu, tai aluesuunnittelu, tarkoittaa yhdyskuntien suunnittelua, joka koostuu sekä kaavoituksesta että yhdyskuntateknisestä suunnittelusta. Tarkoituksena on suunnitella muun muassa maa- ja vesialueiden käyttöä, sekä kuntatason palveluita.
Kaavoituksella tarkoitetaan maa-alueiden käytön suunnittelua. Sen tavoitteena on luoda edellytykset hyvälle ja toimivalle elinympäristölle. Suomessa kaavoitusta ohjaa maankäyttö- ja rakennuslaki. Erilaisten kaavojen lisäksi kunnilla täytyy olla rakennusjärjestys. Kaavoitus sisältää useita eri tasoja valtakunnallisista tavoitteista aina yksittäisten talojen sijoittamiseen. Kullakin kaavatasolla on oma tehtävänsä ja yleisenä periaatteena on, että suunnittelun tarkentuessa suunniteltava alue pienenee.
Yhdyskuntatekniikka taas on rakennustekniikan osa-alue, jossa pyritään kehittämään ja rakentamaan infrastruktuuria. Käytännössä sen alaan kuuluvat muun muassa vesihuolto ja viemärit, liikennejärjestelmät, sekä jätehuolto.
Ilmastonmuutos vaikuttaa rakennettuun ympäristöön monin tavoin, muun muassa lisäämällä infrastruktuuriin ja rakennusten ulkopintoihin kohdistuvaa rasitusta ja kasvattamalla tulvariskiä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulisikin huomioida rakentamisen koko ketjussa, aina alueiden käytön suunnittelusta rakennusten sijoitteluun, rakentamiseen ja elinkaaren aikaiseen ylläpitoon asti. Hyvällä yhdyskuntasuunnittelulla ilmastonmuutoksen negatiivisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja samalla voidaan tuottaa viihtyisää rakennettua ympäristöä.
http://www.hinku-foorumi.fi/fi-FI
Kunnallinen sopeutuminen ilmastonmuutokseen -video:
https://www.youtube.com/watch?v=XgyF3NUR3P4
Paikkatieto apuna ilmastotalkoissa

NAVFAC
Paikkatieto on mitä tahansa tietoa, johon liittyy maantieteellinen sijainti. Siinä siis yhdistyy ominaisuustieto, joka voi olla mitä tahansa kohteen ominaisuutta kuvaavaa tietoa, sekä sijaintitieto, joka ilmoitetaan yleensä koordinaatteina. Kun esimerkiksi rakennuksen sijaintiin yhdistetään joku sen ominaisuuksista (väri, korkeus, osoite ym.), saadaan paikkatietoa. Suuri osa tilastotiedosta on paikkatietoa, sillä lähes kaikki maapalloa käsittelevä tieto, esimerkiksi korkeus merenpinnasta, sademäärät ja asutuksen tiheys ovat jonkin paikan ominaisuuksia.
Tehtäviä
1. KARTOITETAAN ILMASTOHUOLIA
Opettaja tekee esim. Google Drivellä kyselyn, johon oppilaat voivat anonyymisti kirjoittaa ilmastonmuutokseen liittyviä huolenaiheitaan. Opettaja voi näin valmistautua rauhassa ja aiheita käsitellään seuraavalla tunnilla yhdessä.
2. TEHDÄÄN ILMASTOAIHEISIA KARTTOJA
Global Carbon Atlas -sivustolla voi tehdä helposti erilaisia karttoja esimerkiksi eri maiden aiheuttamista päästöistä: http://www.globalcarbonatlas.org/?q=en/content/welcome-carbon-atlas
Toinen vaihtoehto on käyttää http://globalis.fi/ -sivustoa.
3. TUTKITAAN ILMASTONMUUTOSDATAA PAIKKATIEDON AVULLA
Lukiolle suunnatun tehtävän ohjeet löytyvät täältä: http://serc.carleton.edu/eet/ncardatagis/index.html
4. ILMASTONMUUTOS MUUTTAA KASVILLISUUSVYÖHYKKEITÄ
Vertaillaan odotettavissa olevia muutoksia maapallon ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeisiin. Millaisia muutoksia on odotettavissa vuosiin 2025, 2050, 2075 ja 2100 mennessä?
Kartat vertailua varten löytyvät täältä: http://koeppen-geiger.vu-wien.ac.at/shifts.htm
5. ILMASTOPAKOLAISUUS MAAILMASSA
Kirjoita googleen “climate refugee” tai “ilmastopakolaisuus”, kirjaa ylös löytämistäsi artikkeleista millä alueilla/missä maissa ilmastopakolaisuus on todellisuutta jo nyt. Tutustu alueisiin Google Earth streetview-näkymän avulla ja tee alueista havaintoja. Onko niillä jotain yhteistä? Entä selviä eroavaisuuksia?
6. ERILAISET TULOT, ERILAISET PÄÄSTÖT
Pohditaan tuloerojen ja hiilipäästöjen maantieteellistä keskittymistä esimerkiksi seuraavan kahden artikkelin pohjalta:
-
- Germanwatch: Sään ääri-ilmiöt iskevät kovimmin köyhiin: https://www.kepa.fi/uutiset/11635
- Oxfam: Rikkain kymmenys tuottaa puolet hiilidioksidista: https://www.kepa.fi/uutiset/11634
7. VIHREÄÄ KAUPUNKISUUNNITTELUA
Ohjeet oman ihanneviheralueen suunnitteluun ja arviointiin eri näkökulmista löytyvät Samaan aikaan toisaalla – hetkiä Itämeren kaupungissa -oppaan sivulta 29.
http://www.kierratyskeskus.fi/files/5226/Samaan_aikaan_toisaalla-kirjanen_72dpi.pdf
8. OMA VAIKUTTAMISPROJEKTI
Ohjeet oppilaiden oman vaikuttamisprojektin tekemiseen löytyvät Suomen Ympäristökasvatuksen seuran Yhteinen maapallo -oppaan sivulta 42.
http://www.youblisher.com/p/1262675-Yhteinen-maapallo-kouluille/
Ohjeen kuuteen muuhun samantyyppiseen projektiin (mm. kasvisruoka, polkupyöräily, ilmastokampanjan suunnittelu jne. löydät täältä: https://openilmasto-opas.fi/7-mallia-lasten-ja-nuorten-vaikuttavaan-ilmastotoimintaan/ Tehtävä: Lue yksi tai useampi blogipostauksista ja mieti mitä oivallat sen tai niiden avulla ilmastonmuutoksesta Etelässä. Linkit postauksiin: Aurinkoenergia kiinnostaa yrityksiä Nigeriassa: http://hairikot.voima.fi/blogi/aurinkoenergia-kiinnostaa-yrityksia-nigeriassa/ Malesiassa heräillään ilmaston muuttumiseen: http://hairikot.voima.fi/blogi/malesiassa-heraillaan-ilmaston-muuttumiseen/ Intian ilmastoherätys antaa toivoa: https://hairikot.voima.fi/blogi/intian-ilmastoheratys-antaa-toivoa/ Nigeriassa on koulutettu satoja ilmastotoimittajia: https://hairikot.voima.fi/blogi/nigeriassa-koulutettu-satoja-ilmastotoimittajia/ Ugandassa lapset oppivat aktiivisiksi kansalaisiksi leikkipuistoja suunnittelemalla: https://hairikot.voima.fi/blogi/ugandassa-lapset-oppivat-aktiivisiksi-kansalaisiksi-leikkipuistoja-suunnittelemalla/ Intiassa ilmastonmuutoksen seurauksia ratkotaan vesiturvallisuutta parantamalla: https://hairikot.voima.fi/blogi/intiassa-ilmastonmuutoksen-seurauksia-ratkotaan-vesiturvallisuutta-parantamalla/ Nepalin vuoristokylissä kasvatetaan ilmastotietoisuutta: https://hairikot.voima.fi/blogi/nepalin-vuoristokylissa-kasvatetaan-ilmastotietoisuutta/ Mosambikissa ilmastonmuutoksen seurauksiin varaudutaan kehittämällä viljelymenetelmiä: https://hairikot.voima.fi/blogi/mosambikissa-ilmastonmuutoksen-seurauksiin-varaudutaan-kehittamalla-viljelymenetelmia/ HUOM! Blogipostauksien kylkeen on tehty myös eri oppiaineisiin ja eri ikäisille sopivia syventäviä tehtäviä, jotka löydät täältä. https://peda.net/yhdistykset/bmol-ry/oppimateriaalit/iel/teht%C3%A4v%C3%A4t Tehtävässä toimii apuna Pieni ilmastosanasto. Sanastoon on kerätty 17 ilmastonmuutoksen kannalta keskeistä termiä. Sanastosta on olemassa myös helpotettu versio Pienenpieni ilmastosanasto, sekä pidempi 25 sanaa ilmastosta, joita voi hyödyntää alakoululaisten, tai lukiolaisten kanssa. Tehtävä: Laatikaa ryhmissä isolle paperille käsitekartta ilmastonmuutoksen: Käyttäkää luovuutta ja apunanne ilmastosanastoa! Lappujen liimaamisen lisäksi korostakaa tärkeitä asioita kirjoittamalla ne paperille itse ja piirtäkää käsitekarttaan myös kuvitusta. Tehtävän purku: Harjoituksen loppuvaiheessa ryhmille jaetaan tarkistusmoniste, jonka avulla he voivat tarkistaa, että keskeiset asiat tulivat käsitekartalle. Tarvittaessa käsitekarttaa voidaan tässä vaiheessa vielä täydentää. Purkukeskustelu käydään seuraavien kysymysten avulla: – Minkälaisia huomioita teitte? Voit ladata ilmastosanastot ja tarkistusmonisteen täältä: https://openilmasto-opas.fi/ota-kayttoosi-ilmastoterveisia-etelasta-hankkeen-tehtavat-ja-taustamateriaalit/ (kohta 8) Matka maailman ympäri – muutokset maailman suurekosysteemeissä ja luonnon monimuotoisuudessa (Ilmasto-opas) Arctic Report Card: Update for 2015 (National Oceanic and Atmospheric Administration) Ilmastoterveisiä Etelästä! Opettajan opas ilmastonmuutokseen, ilmastoviestintään ja vastamainostyöpajan ohjaamiseen. Materiaalin latauslinkki löytyy täältä (kohta 11) https://openilmasto-opas.fi/ota-kayttoosi-ilmastoterveisia-etelasta-hankkeen-tehtavat-ja-taustamateriaalit/ Poissa silmistä, ei päästöistä (Voima-lehti/Häiriköt-päämaja) http://hairikot.voima.fi/artikkeli/poissa-silmista-paastoista/ Usein kysytyt kysymykset ilmasto-oikeudenmukaisuudesta (Ilmasto.org) Understanding Human Rights and Climate Change (United Nations Human Rights of the High Commissioner 2015) Alkuperäiskansat kärsivät muuttuvasta ilmastosta (Ilmasto-opas) Ihmisoikeuksien sisältö (ihmisoikeudet.net) Ilmastonmuutos ja Suomen saamelaiset (Ilmasto-opas) Ennustettu ilmastonmuutos Suomessa (Ilmasto-opas) Suomen ilmasto on lämmennyt (Ilmasto-opas) Suomikaan ei ole suojassa ilmastonmuutoksen heijastevaikutuksilta (Hildén, Grundstroem & Carter, Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta, Tieto käyttöön! -blogi 2016) Maankäyttö ja rakentaminen (Ilmasto-opas) Kaupungin lämpösaareke (Ilmatieteen laitos ym.) Hulevesien hallinta (Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas) Ilmastonmuutoksen huomioiminen kaavoituksessa – tapauskohtaisia tarkasteluja (Wahlgren, Kuismanen & Makkonen, VTT 2008) http://www.vtt.fi/inf/julkaisut/muut/2008/VTT_Ilmastonmuutos_kaavoitus_Loppuraportti.pdf Ilmastonmuutokseen sopeutuminen (Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas) Mitä on paikkatieto? (YLE) http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/30/mita-paikkatieto Climate Science and GIS (environmentalscience.org) Integrating natural and social sciences data in GIS (University Corporation for Atmospheric Reasearch) https://gis.ucar.edu/projects Ilmastonmuutos ja lämmitystarveluku paikkatietoarvioina Suomessa (Pirinen ym. Ilmatieteenlaitoksen raportteja 2014) https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/135722/2014nro3.pdf?sequence=1
Projektin tarkoituksena on kannustaa kuntapäättäjiä suurempiin ilmastotekoihin kertomalla heille paikkakunnan lasten ja nuorten mielipide asiasta, eli välittämällä heille lasten ja nuorten viestejä. Toteuttajatiimi kerää projektissa muilta lapsilta ja nuorilta viestejä, kuten kirjeitä, runoja, sarjakuvia, piirrustuksia tai maalauksia ja luovuttaa ne kunnan päättäjille kysyen, mitä he aikovat tehdä kunnassa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Projekti sopii kaiken ikäisten lasten ja nuorten toteutettavaksi, myös alakouluikäisille! Ykistyiskohtaiset ohjeet projektin toteuttamiseen löydät täältä: https://openilmasto-opas.fi/enemman-kuntavaikuttamista/
Onko ilmastonmuutoksen perusteiden tietämyksesi hanskassa jo velhon lailla, vai oletko ilmastotavis tai vielä noviisi? Tee testi ja tiedät vastauksen! Ilmastofakta -testi sisältää 8 kysymystä ilmastonmuutoksen perusteista. Voit tulostaa testin kaksipuolisena A4-tulosteena. Opettaja voi halutessaan tehdä kysymyksiin muutoksia, sillä materiaali on word-formaatissa. Materiaali löytyy täältä (kohta 1): https://openilmasto-opas.fi/ota-kayttoosi-ilmastoterveisia-etelasta-hankkeen-tehtavat-ja-taustamateriaalit/
Mahdollinen Maailma –ilmastoseikkailupeli tutustuttaa ilmastonmuutokseen monialaisesti ja haastaa nuoret ilmastosankaruuteen hiilineutraalin tulevaisuuden puolesta. Peliä pelataan mobiililaitteilla tai tableteilla ryhmissä ja opettaja toimii peliohjaajana ja arvioi nuorten tehtäviä. Peli toimii Seppo-alustalla. Tilaa ilmainen peli käyttöönne täältä: https://www.nuortenakatemia.fi/kouluvierailu/mahdollinen-maailma-ilmastoseikkailupeli/
Nuorten akatemia on julkaissut valmiin aamunavausmateriaalin ilmastonmuutoksesta ja ilmastovaikuttamisesta. https://www.nuortenakatemia.fi/oppimateriaalit/aamunavaus-ilmastonmuutoksesta/
Suomalaisessa mediassa ilmastoaihetta käsitellään hyvin Suomi- ja länsimaakeskeisesti. Ilmastoterveisiä Etelästä -hankkeessa suomalaiseen ilmastokeskusteluun on tuotu mukaan Etelän ilmastotoimijoiden ääniä, joita ei mediassa juuri kuulla. Hankkeessa on julkaistu iso liuta suomeksi käännettyjä blogipostauksia, jossa Etelän ilmastotoimijat eri aloilta ja eri puolilta maailmaa kertovat miten ilmastonmuutos jo näkyy heidän kotimaassaan ja mitä he itse tekevät ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Ilmastoterveisiä Etelästä -hankkeessa kerättiin syksyn 2018 ja alkuvuoden 2019 aikana yli 100 ilmastonmuutosta käsittelevää otsikkoa (uutisia ja muunlaisia juttutyyppejä). Tulosta otsikot ja jaa ne pienryhmille. Ryhmät leikkaavat otsikot irti papereista ja lajittelevat ne etsien niistä sovittujen teemojen mukaisia otsikoita (2-4 teemaa / ryhmä). Jokaisesta teemasta tehdään oma posteri. Lue tehtävän tarkempi ohjeistus ja tulosta otsikot täältä (kohta 3): https://openilmasto-opas.fi/ota-kayttoosi-ilmastoterveisia-etelasta-hankkeen-tehtavat-ja-taustamateriaalit/
Vastamainonta on erinomainen tapa käsitellä ilmasto-aiheisiin liittyvää mainosmaailmaa. Ilmastoterveisiä Etelästä-hankkeessa on tuotettu monenlaista materiaalia, jonka tarkoituksena on helpottaa ilmasto- ja vastamainosaiheiden käsittelyä koulussa. Materiaalit löytyvät täältä: https://openilmasto-opas.fi/ota-kayttoosi-ilmastoterveisia-etelasta-hankkeen-tehtavat-ja-taustamateriaalit/ (erityisesti kohta 9)
Hae netistä uutisia viimeisimmästä ilmastosopimusta käsittelevästä kokouksesta. Katso, millaisia kuvia on valittu esittämään ilmastoneuvotteluja. Onko kuvissa henkilöitä vai jotain muuta? Jos kuvissa on henkilöitä, millaisia he ovat – korostuvatko kuvavalinnoissa esimerkiksi tietyt kansallisuudet, sukupuolet tai asetelmat ja mitä kuvissa olevat ihmiset tekevät?
Välillä on hyvä kerrata ilmastonmuutoksen perusteita. Ilmastonmuutos käsitekartalle -tehtävä on perusharjoitus, joka mahdollistaa tämän nopeasti ja tehokkaasti. Harjoitus on osa hankkeessa suunniteltua vastamainostyöpajakokonaisuutta ja sen avulla myös sellaiset opettajat, jotka eivät tunne itse hallitsevansa ilmastoaihetta kovin hyvin, voivat turvallisesti muistuttaa oppilaille mieleen, mistä ilmiössä onkaan kyse.
– syistä
– seurauksista
– ratkaisumalleista
– ratkaisijoista, sekä
– muista teitä kiinnostavista näkökulmista
– Mitä opitte?
– Mikä oli vaikeinta?
– Mikä oli kiinnostavinta?Kuvagalleria
Kuvaajatiedot ja alkuperäiskuvat löydät maantieteen Flickr-kuvagalleriasta täältä.
Lähteet ja lisälukemista
http://earthobservatory.nasa.gov/Features/Water/page3.php
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutukset/-/artikkeli/0ea6b225-7188-4e21-8772-d84125851477/maailman-suurekosysteemit.html
http://www.arctic.noaa.gov/reportcard/
http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/usein-kysytyt-kysymykset/usein-kysytyt-kysymykset-ilmasto-oikeudenmukaisuudesta
http://www.ohchr.org/Documents/Issues/ClimateChange/COP21.pdf
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutukset/-/artikkeli/4c7e5a92-9067-46d5-8538-3d0fbb59f9c6/maailman-alkuperaiskansat.html
http://www.ihmisoikeudet.net/opi-ihmisoikeuksista/ihmisoikeuksien-sisalto/
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutukset/-/artikkeli/98d25017-430a-405b-80f3-ddefcc534d75/saamelaiset.html
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/74b167fc-384b-44ae-84aa-c585ec218b41/ennustettu-ilmastonmuutos-suomessa.html
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/16266ad3-e5f5-4987-8760-2b74655182d5/suomen-ilmasto-on-lammennyt.html
http://tietokayttoon.fi/ajankohtaista/blogi/-/blogs/suomikaan-ei-ole-suojassa-ilmastonmuutoksen-heijastevaikutuksilta?_33_redirect=http%3A%2F%2Ftietokayttoon.fi%2Fajankohtaista%2Fblogi%3Fp_p_id%3D33&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=2
http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutukset/-/artikkeli/a68b5e44-a4bf-4230-8255-44a6620a30cb/maankaytto-ja-rakentaminenhtml
http://ilmastotyokalut.fi/files/2014/10/L%C3%A4mp%C3%B6saarekkeesta-lyhyesti.pdf
http://ilmastotyokalut.fi/hulevesien-hallinta/
http://ilmastotyokalut.fi/ilmastonmuutos-ja-kaupungit/ilmastonmuutokseen-sopeutuminen/
http://www.environmentalscience.org/climate-science-gis