Vuonna 2017 on ilmestynyt iso määrä ilmastokasvattajalle hyödyllistä materiaalia nettisivujen, blogi-tekstien, videoklippien, dokumenttien, kirjojen ja kamppanjoiden muodossa. Tähän tekstiin on koottu valikoima hyviä eri tahojen tuottamia materiaaleja, toivottavasti löydät niistä sinulle jotakin uutta ja hyödyllistä!
1. Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken.
Työryhmä ja Hanna Nikkanen. Into-kustannus (2017).
Kirja tutkii sitä, miten Suomi pärjää ilmastonmuutoksen aiheuttaman myllerryksen keskellä: miten se meihin vaikuttaa ja miten voisimme siitä ehkä selvitä.
Vinkki! Seuraa myös kirjan facebook-sivua.
2. Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo.
Panu Pihkala. Kirjapaja (2017).
Kirja perehtyy ympäristötunteiden syihin ja seurauksiin auttaen ymmärtämään kysymysten meissä aiheuttamia reaktioita. Ehdottoman suositeltavaa luettavaa ilmastokasvattajalle! Ainedidaktiikka -lehdessä julkaistun jutun ja Perttu Häkkisen radiohaastattelun (kohdasta 20 min.) avulla pääset aihepiirin pariin vaikka heti.
Vinkki! Seuraa myös kirjan facebook-sivua.
3. Tulevilla rannoilla on elokuvaohjaaja John Websterin dokumenttielokuva, joka vie katsojan tulevaisuuden äärelle luoden näkymän niihin kaventuviin elämänmahdollisuuksiin, joihin meidän sukupolvemme päätökset vaikuttavat. Dokumentti on elokuvan muotoon tehty kirje ohjaajan vielä syntymättömälle lapsenlapsenlapselle, joka elää vuonna 2060 todennäköisesti hyvin erilaisella maapallolla kuin me nyt. Dokumentti on katseltavissa Yle Areenassa vielä kevään 2018 ajan.
4. Miks mun pitäis? Osallisuus velvoittaa ilmastotalkoisiin
Ympäristöfilosofi Simo Kyllösen kirjoituksessa pohditaan yksittäisen ihmisen velvollisuutta osallistua ilmastotalkoisiin. Se on kysymys, johon jokainen ilmastokasvattaja ja -viestijä joutuu aika ajoin vastaamaan ja tämä teksti pureskelee aihetta perusteellisesti.
5. Sadan vuoden urakka – Miten ilmaston kanssa eletään
Yleiskatsaus vaiherikkaaseen ilmastokeskusteluvuoteen 2017. Tekstissä kootaan sirpaleista keskustelua, luodaan kokonaiskuvaa tutkimuksen ja toiminnan kehityksestä ja tehdään ikäänkuin välitilinpäätöstä nykytilanteesta. Koonnin on tehnyt BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde.
6. Ten key facts to know about the climate crisis
Osa tahoista on alkanut puhua ilmastonmuutoksen sijaan ilmastokriisistä. Aihe on monimutkainen ja siihen liittyy paljon väärinkäsityksiä, siksi voi aika ajoin tehdä hyvää kerrata perusteet ja päivittää tietonsa. The Climate Reality Projectin kooste on tässä hyvä apuväline.
7. Temperature anomalies -videograafi
Videolla esitetään ilmaston lämpeneminen 117 vuoden ajalta. 35 sekuntia kestävä video näyttää sen, miten ilmasto on lämmennyt vuodesta 1900 tähän päivään asti 191 eri maailman maassa. Videon on tehnyt Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Antti Lipponen NASA:n GISS-instituutin avoimen datan pohjalta.
8. 100 fiksua arjen tekoa on Sitran sivusto, joka tarjoaa 100 keinoa hyvään elämään maapallon kantokyvyn rajoissa. Kunkin yksittäisen teon ympäristövaikutus on laskettu ja luokiteltu vaikutusten koon mukaan.
9. Tulevaisuus hanskassa on Jari Hanskan faktaa ja fiktiota yhdistävä ilmastopodcast, joka etsii ratkaisuja synkkien skenaarioiden keskellä. Sarjan kymmenen noin puolen tunnin mittaista jaksoa leikkaavat läpi suomalaisten muuttuvan arjen. Kysymyksiä ratkovat joukko tutkijoita ja ajattelijoita, joille ilmastonmuutoksen ratkaisu on osa arkea. Faktojen lomassa podcast kurkistaa Suomen seuraavaan vuosisataan lyhyissä tulevaisuusfiktioissa.
10. Tehtävänä tulevaisuus on YLE:n sivusto, johon on koottu videoklippejä, podcasteja, lehtijuttuja ja dokumentteja kärjellä “Ratkaisuja ilmastonmuutokseen”. Sivustolta löytyvät myös em. Tulevaisuus hanskassa -podcastit.
11. Lihaopas kannustaa suomalaisia syömään vähemmän ja ympäristön kannalta parempaa lihaa. Ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristösyiden kannalta on ratkaisevaa, kuinka paljon ja minkälaista lihaa syömme. Materiaalin on tuottanut ja julkaissut WWF.
12. Talviseuranta kutsuu havainnoimaan talven etenemistä tarkkailemalla lumen ja jään muutoksia sekä talvella esiintyviä eläinlajeja. Havainnot kerätään Syken ja Luomuksen tietokantoihin, josta ne ovat tutkijoiden käytettävissä. Kampanja on tarkoitettu kaikille luonnosta kiinnostuneille. Opettajille löytyy sivustolta pieni materiaalipaketti havaintoretkien tueksi. Talviseurannan järjestävät Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon, Helsingin ympäristöpalveluiden sekä Suomen latu ry:n kanssa.
13. Aiheeseen liittyvää kaunokirjallista luettavaa voit poimia tästä Hyvän sään aikana -tekijätiimin kokoamasta listasta.
Materiaalit on juuri päivitetty myös Open ilmasto-oppaan eri osiin!
Vinkit kokosi: Pinja Sipari
Kuva: Alisdare Hickson