Enemmän POLKUPYÖRÄILYÄ!

Tässä esitellään ilmastokasvatusmalli, jonka neuvoilla lapset ja nuoret järjestävät pyöräparaatin koulussa, nuorisotalolla tai harrastusporukassa ja viestivät siitä. Pyöräparaati on näyttävä tapa tuoda esiin pyöräilyn yhteisöllistä iloa, kannustavaa pyöräilyasennetta ja pyöräilymyönteistä ilmapiiriä. Samalla osallistujat ja katsojat voivat oppia hiukan liikenteen ympäristövaikutuksista. Projektin voi toteuttaa mikä tahansa lasten tai nuorten ryhmä ja se sopii myös alakouluikäisten toteutettavaksi.

Malli on toteutettu Lapset ja nuoret merkityksellisinä ilmastotoimijoina -hankkeessa yhteistyössä Pyöräilykuntien verkoston kanssa ja se on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä ja sovellettavissa.

Kuva: SylwiaAptacy, https://pixabay.com

PROJEKTIN TAUSTA: Pyöräilyllä on olemattomat ilmastovaikutukset

Kotimaanliikenne aiheuttaa noin 20% maamme ilmastopäästöistä ja yli 70% kaikista liikenteen päästöistä on tieliikenteen päästöjä. Liikkuminen onkin asumisen ja ruuan päästöjen ohella merkittävimpiä ilmastonmuutoksen aiheuttajia. Hiilidioksidipäästöjen lisäksi autoilu aiheuttaa pienhiukkaspäästöjä, ruuhkia ja meluhaittoja.

Noin kolmannes suomalaisten tekemistä automatkoista on enintään kolmen kilometrin mittaisia. Lyhyemmillä matkoilla pyöräily ja kävely ovat erinomaisia keinoja päästöjen vähentämiseen, sillä niistä ei synny päästöjä käytännössä lainkaan. Samalla ilmastoystävälliset liikkumisen tavat edistävät ihmisten terveyttä. Pidemmillä matkoilla päästöjä voidaan vähentää siirtymällä käyttämään joukkoliikennevälineitä, tai kimppakyytejä ja taloudellisen ajamisen keinoja jos autoilu on välttämättömyys.

Pyöräilyn ongelmiksi nostetaan usein Suomen sääolot ja varsinkin lasten turvallisuuskysymykset. Tapaturmilta voidaan välttyä asianmukaisen varustuksen avulla ja opettelemalla liikennesäännöt hyvin. Useat tutkimustulokset osoittavat lisäksi, että mitä enemmän liikenteessä on kävelijöitä ja pyöräilijöitä, sitä turvallisemmaksi kevyt liikenne muuttuu. Säännöllinen kävelemisen, pyöräily ja muu arkiliikunta torjuu monia vakavia sairauksia niin tehokkaasti, että tapaturmariskit ovat näihin hyviin vaikutuksiin verrattuna pienet. Koulumatkoihin liittyen erityinen hyöty on myös se, että jalan tai pyörällä liikuttujen koulumatkojen on todettu parantavan oppilaiden keskittymistä useiden tuntien ajaksi.

Kävelemisen lisäksi myös pyöräily on mahdollista talvella Suomessakin. Ilmastonmuutoksen myötä lumipeitteinen aika vähenee entisestään, mutta nykyäänkin talvipyöräily on mukava, ekologinen ja terveellinen liikkumismuoto, kun on tutustunut oikeanlaisen vaatetuksen nikseihin ja osaa ottaa sääolosuhteet ajamisessa huomioon. Pohjoisessakin voi siis pyöräillä. Hyvä osoitus tästä on Liikkuva koulu -tutkimuksen havainto, jonka mukaan koulumatkojen taittaminen pyörällä myös talvisaikaan näyttää olevan pohjoisemmassa Suomessa huomattavasti etelää yleisempää.

KUKA PROJEKTIN VOI TOTEUTTAA?

Projektin voi toteuttaa mikä tahansa lasten tai nuorten ryhmä, esimerkiksi koululuokka (sopii hyvin myös alakouluikäisille), koulun ympäristöryhmä, oppilaskunta, harrastusryhmä tai nutan väki. Vähintään paraatin toteuttajatiimiin tarvitaan 6-8 lasta tai nuorta, sekä 1-2 ohjaavaa aikuista. Aikuinen voi olla esim. ryhmänohjaaja, oppilaskunnan ohjaava opettaja, aiheesta innostunut opettaja tai nuoriso-ohjaaja.

Pyöräilyprojektista on tehty myös toisentyyppinen vaikuttamisprojektin malli, joka sopii yläkoulu- ja lukioikäisten toteutettavaksi.

KUINKA PALJON AIKAA JA MUITA RESURSSEJA TARVITAAN?

Projektin toteuttamiseen ei pääsääntöisesti tarvita rahaa tai muita erityisiä fyysisiä resursseja. Pyörien koristeluun voidaan käyttää erilaisia kierrätysmateriaaleja. Korkeintaan saatetaan joutua ostamaan maaleja koristelua varten. Aikaa projektin toteutukseen kannattaa varata vähintään pari kuukautta.

NÄIN SAATTE MUUTOKSEN AIKAAN

1. Kootkaa projektin toteuttajaryhmä

Tätä projektia voi olla mukana toteuttamassa vaikka kokonainen luokka. Vähintään paraatin toteuttajaryhmään tarvitaan 6-8 lasta tai nuorta, sekä 1-2 ohjaavaa aikuista. Aikuinen voi olla esim. ryhmänohjaaja, oppilaskunnan ohjaava opettaja, aiheesta innostunut opettaja tai nuoriso-ohjaaja.

2. Rajatkaa projektin osallistujaryhmä

Ovatko projektin kohderyhmää esimerkiksi koko koulu, tietyn luokkatason oppilaat, harrastusseuran jäsenet, tietyt ryhmät tai nutan väki? Mitä suurempi osallistujaporukka mukaan otetaan, sitä näyttävämpi projektin toteutuksesta saadaan, mutta isompi osallistujajoukko tarkoittaa myös enemmän suunnittelu- ja koordinointityötä.

3. Päättäkää paraatin ajankohta

Ajankohtaa päättäessä on hyvä muistaa, että paraatin voi hyvin järjestää myös talvella. Samalla koko osallistujaporukan tulee harjoiteltua turvallista talviajoa ja talvipyöräilyyn sopivaa vaatetusta. Päättäkää tarkka päivä ja kellonaika. Jotta ehditte tehdä kaikki valmistelut rauhassa, kannattaa päivämäärä asettaa vähintään 1-2 kuukauden päähän aloituspalaverista.

4. Sopikaa työnjaosta

Kun toteutetaan isoa tapahtumaa, on monenlaisia tehtäviä, joita täytyy tehdä. Useimmiten eri ihmiset tekevät mielellään erilaisia juttuja. Suunnittelun alkuvaiheessa projektin toteuttajaryhmä voidaan jakaa pienempiin porukoihin, joilla on omat vastuualueensa. Pyöräparaatin järjestämisessä on ainakin seuraavanlaisia tehtäviä, joiden tarkemmista tehtäväkuvauksista löydätte lisätietoa kohdista 4-9. Muistakaa pitää tiiviisti palavereja koko porukalla, jotta kukin ryhmä tietää missä mennään:

–        reitin suunnittelu-, lupa- ja turvallisuusvastaavat
–        viestintä- ja dokumentointivastaavat
–        koristeluvastaavat
–        muista osallistujien ennakkovalmisteluista vastaavat
–        yleisvastaavat, joilla on koko projektin langat käsissään ja he seuraavat ja auttavat muita ryhmiä

5. Suunnitelkaa reitti

Miettikää mitä reittiä pyöräparaati kulkee. Kannattaa valita sellainen reitti, jolla on turvallista ajaa ja jonka varrelle on helppo kerääntyä katsomaan. Jos osallistujaporukka ei ole kovin iso, voidaan reitti suunnitella kulkemaan pyöräteitä pitkin. Jos mukana on esimerkiksi koko koulu, on turvallisinta kulkea autoteitä pitkin poliisisaattueessa. Tällä tavalla saadaan myös näkyvyyttä kasvatettua. Sopiva reitin pituus on 1-3km. Onko tiettyjä kohteita, esimerkiksi kaupungintalo, jonka editse haluatte reitin kulkevan? Piirtäkää valittu reitti kartalle.

6. Selvittäkää luvat

Suomessa isommista kokoontumisista tulee antaa ilmoitus poliisille. Tämä onnistuu helposti netistä löytyvällä lomakkeella ja kannattaa tehdä jos paraatin osallistujajoukko on yhtään isompi. Ilmoitus tehdään kun reitti, ajankohta ja suuntaa antava osallistujamäärä ovat tiedossa. Virallisen ohjeen mukaan ilmoitus tulee tehdä viimeistään 6 tuntia ennen tapahtumaa, mutta toki asiasta kannattaa ilmoittaa vaikka jo pari viikkoa ennen h-hetkeä. Samalla voit kysyä vielä paikalliselta poliisilaitokselta neuvoa ilmoituksen tekemisestä/tekemisen tarpeesta. Valmis ilmoituslomake löytyy netistä: https://www.poliisi.fi/luvat/ilmoitus_yleisesta_kokouksesta . Ilmoituksen vastaanottamisen jälkeen poliisi on yhteydessä ilmoittajaan ja saattaa vielä ehdottaa reittiin muutoksia.

7. Tehkää turvallisuussuunnitelma

Osallistujia täytyy muistuttaa siitä, että pyöräkulkueessa ajetaan hitaasti – kilpailut järjestetään erikseen. Tarvittaessa pyöräkulkueen perässä voi kulkea kävellenkin.

8. Tehkää viestintäsuunnitelma

Viestiminen on erittäin tärkeä osa kaikkia vaikuttamisprojekteja. Miten muille osallistujille viestitään siitä, mikä paraatin idea on? Entä miten katsojat ymmärtävät idean? Miten tieto paraatista saadaan leviämään mahdollisimman laajalle? Milloin kannattaa viestiä millekin kohderyhmälle? Lähestyvästä paraatista täytyy viestiä vähintään muille osallistujille koulussa/ nutalla/tms. Koulussa hyviä viestimistapoja voivat olla esim. aamunavaus (ks. liite 1) ja toteuttajaryhmäläisten vierailut muissa luokissa. Sopivia viestintäkanavia ovat esim. koulun seinät, sosiaalinen media (esim. Facebook, Instagram ja Twitter), koulun, nutan tms. nettisivut ja paikallislehdet. Paikallislehtiin ja -radioon kannattaa lähettää tiedote (ks. liite 2) paraatista viimeistään muutamaa päivää ennen h-hetkeä. Kirjatkaa viestintäsuunnitelmaan ainakin nämä asiat:

–        mitkä ovat kohderyhmät, joille viestitään (esim. muut osallistujat, paraatin katsojat ja media)
–        mikä on pääviestinne kullekin kohderyhmälle, eli mitä haluatte kenenkin muistavan paraatista
–        mitä viestintäkanavia käytetään
–        aikataulu: milloin viestitään kenellekin

9. Suunnitelkaa paraatin esivalmistelut

Mitä enemmän paraatin osallistujat voivat osallistua ennakkovalmisteluihin, sitä enemmän he voivat oppia aiheesta. Miettikää millä tavoin heitä on käytettävissä olevan ajan ja muiden resurssien puitteissa mahdollista osallistaa. Vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi seuraavat:

  • Jokainen osallistuja valmistelee jotakin rekvisiittaa polkupyöräänsä tai omaan asusteeseensa. Rekvisiittana voivat toimia esimerkiksi pyöriin tai pyöräilykypäriin kiinnitettävät värikkäät kyltit, viirit ja äänitorvet. Kulkueeseen osallistujat voivat myös pukeutua valitun teeman mukaisesti vaikkapa sovitun värisiin vaatteisiin. Rekvisiittaa suunniteltaessa on tärkeää muistaa pyöräilyturvallisuus. Miettikää, kuka ohjeistaa osallistujat rekvisiitan tekoon ja miten?
  • Jokainen 1-3 -luokkalainen osallistuja suorittaa pyöräilymerkin ennen paraatia. Ohjeet täältä: https://www.poljin.fi/fi/pyorailymerkki
  • Jokainen paraatiin osallistuja katsastaa pyöränsä ja tekee tarvittavat korjaukset. Katsastuskortti täältä: https://pyoraliitto.fi/wordpress/wp-content/uploads/2017/09/katsastuskortti_web.pdf ja ohjeet täältä: https://pyoraliitto.fi/wordpress/wp-content/uploads/2017/09/katsastus_open_ohje_web.pdf
  • Jokainen paraatiin osallistuja suorittaa taitoajoradan ennen paraatia. Ohjeet täältä: http://www.pyorallakouluun.fi/2014/03/taitoajorata/
  • Talvipyöräilyyn opastava luento-, työpaja- tai aamunavausinfo, jonka pitää esim. kunnassa toimivan pyöräily-yhdistyksen aktiivi
  • Liikkumisen ympäristövaikutuksista kertova info esim. aamunavauksessa (valmistelkaa itse esim. tämän mallin taustamateriaalin avulla)

Esivalmisteluista vastaava ryhmä suunnittelee mitä asioita toteutetaan, tekee suunnitelman ja huolehtii suunnitelman toteutumisesta käytännössä.

10. Järjestäkää paraati

Paraatipäivänä tärkeintä on huolehtia siitä, että homma etenee suunnitellulla tavalla, meininki on hyvä, toimitaan turvallisesti ja muistetaan dokumentoida tapahtuma alusta loppuun valokuvin ja videopätkin. Jokainen huolehtii omasta vastuualueestaan, muistaa infota muita mahdollisista muutoksista ja muistaa pitää myös hauskaa! 

11. Viestikää saavutuksistanne

Viestintäryhmä voi esimerkiksi somettaa ja ottaa vastaan toimittajia koko tapahtuman ajan. Jos tätä ei ole ehditty tehdä paraatihumussa, voi koko toteuttajaporukka auttaa työssä heti paraatin päätyttyä. Huomioikaa tässä koulun tms. ohjeistukset kuvausluvista.

12. Siivotkaa jäljet

Kun iso porukka on touhussa mukana, syntyy usein vahingossakin kaikenlaista roskaa. Kannustakaa osallistujat siivoamaan omat jälkensä ja tehkää itse vielä viimeinen loppusilaus.

13. Arvioikaa miten meni

Arviointia kannattaa tehdä projektin toteuttamisen eri vaiheissa, mutta myöskään loppuarviointia ei kannata unohtaa. Mitä saitte projektin avulla aikaan? Mikä onnistui erityisen hyvin ja miksi? Mitä olisitte ehkä voineet tehdä paremmin ja miten? Mitä opitte projektin toteutuksesta?

14. Nauttikaa työnne tuloksista

Viimeistään kun tavoite on saavutettu, on syytä juhlia. Valtavan isot onnittelut hienosti tehdystä työstä ja kiitos panoksestanne maapallon pelastamiseen!

 

LUE LISÄÄ JA INSPIROIDU AIHEESTA

LIITTEET

Liite 1. Aamunavauksen malli

Voitte käyttää tätä kuvitteellista esimerkkiä lehdistötiedotteen pohjana korvaten yksityiskohdat omilla tiedoillanne.

Huomenta kaikille!

Täällä puhuvat Aliisa ja Matti 4B-luokalta. Meidän luokka on järjestämässä koko koulun polkupyöräparaatia 1.12. ja kutsumme paraatiin mukaan koko koulun oppilaat!

Haluamme paraatin avulla näyttää, että pyöräily on hauska, terveellinen ja ilmastoystävällinen tapa liikkua ja siksi kannustamme kaikkia pyöräilemään aina kun vaan mahdollista!

Paraatissa pyöräilemme pitkässä letkassa koululta kaupungintalon, kirjaston ja terveyskeskuksen ohi ja takaisin koululle. Koska meitä on niin paljon, saamme pyöräillä autotiellä ja poliisi tulee varmistamaan matkan turvallisuutta.

Ennen paraatia kaikki luokat suorittavat polkupyöräilyn taitoradan ja tekevät koristeita omiin pyöriinsä. Me annamme tästä opettajille ohjeet.

Tervetuloa mukaan! Lopuksi kuuntelemma vielä pyöräilyaiheisen laulun, jonka esittää xxx.

Mukavaa päivää!

Liite 2. Lehdistötiedotteen malli

Voitte käyttää tätä kuvitteellista esimerkkiä lehdistötiedotteen pohjana korvaten yksityiskohdat omilla tiedoillanne. Lähettäkää tiedote paikallislehden toimitukseen joko päätoimittajalle, juttuvinkki-osoitteeseen, tutulle toimittajalle, kaupunkitoimitukseen tai lastentoimitukseen tai kaikille näille.

Savitaipaleella järjestetään lasten ja nuorten polkupyöräparaati 1.12.2018 klo 10!

Paraatin järjestää Savitaipaleen koulun 4B ja siihen osallistuvat kaikki koulun oppilaat. Iloisen paraatin reitti kulkee koululta kaupungintalon, kirjaston ja terveyskeskuksen ohi ja takaisin koululle. Kaikki kaupunkilaiset ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan paraatia reitin varrelle!

Paraatin tarkoituksena on tuoda esiin pyöräilyn yhteisöllistä iloa ja pyöräilymyönteistä ilmapiiriä, sekä kertoa samalla liikenteen ympäristövaikutuksista. Liikkuminen on asumisen ja ruuan päästöjen ohella merkittävimpiä ilmastonmuutoksen aiheuttajia. Pyöräily ja kävely ovat erinomaisia keinoja päästöjen vähentämiseen, sillä niistä ei synny päästöjä käytännössä lainkaan. Ilmastoystävälliset liikkumisen tavat ovat samalla terveellistä arkiliikuntaa.

Lämpimästi tervetuloa mukaan seuraamaan paraatia ja/tai haastattelemaan järjestäjiä tai osallistujia!

Savitaipaleen koulun 4B:n puolesta,

Olli Oppilas ja

Olga Opettaja, , puh. 050 111 111 11

Malli on toteutettu Lapset ja nuoret merkityksellisinä ympäristötoimijoina -hankkeen ja Pyöräilykuntien verkoston yhteistyönä. Toteutusta tuki Tiina ja Antti Herlinin säätiö.

Tutustu muihin hankkeessa toteutettuihin malleihin:

Projektin yleiskuvaus:
https://openilmasto-opas.fi/7-mallia-lasten-ja-nuorten-vaikuttavaan-ilmastotoimintaan/

Enemmän POLKUPYÖRÄILYÄ!
https://openilmasto-opas.fi/enemman-polkupyorailya/

Enemmän KUNTAVAIKUTTAMISTA!
https://openilmasto-opas.fi/enemman-kuntavaikuttamista/

Enemmän PYÖRÄILYVAIKUTTAMISTA!
https://openilmasto-opas.fi/enemman-pyorailyvaikuttamista/

Enemmän KASVISRUOKAA!
https://openilmasto-opas.fi/enemman-kasvisruokaa/

Enemmän LÄHIMATKAILUA!
https://openilmasto-opas.fi/enemman-lahimatkailua/

Enemmän ILMASTOKAMPANJOINTIA!
https://openilmasto-opas.fi/enemman-ilmastokampanjointia/

Bonus: Enemmän ENERGIANSÄÄSTÖÄ!
http://www.enni-sovellus.fi/